Pogosta vprašanja

Telefon: 070 111 999 ali 070 644 787

E-pošta: info@klemavet.si

Kontakt: tukaj

Povpraševanje: tukaj

 • Kategorija

Ali se zrak suši med premikanjem, ki ga povzroča prezračevanje?

Zrak se med premikanjem zraka, ki ga povzroča prezračevanje, ne suši, saj se med procesom prezračevanja zrak ne segreva ali ohlaja. Vlažnost zraka se lahko spremeni le, če se doda ali odstrani vlaga iz zraka.

Prezračevanje lahko vpliva na relativno vlažnost zraka v prostoru, saj dovaja svež zrak in odvaja onesnažen zrak. Če je zunanji zrak suh, lahko prezračevanje zniža relativno vlažnost v prostoru, saj svež zrak vsebuje manj vlage kot onesnažen zrak, ki ga odvajamo. Če pa je zunanji zrak vlažen, se lahko relativna vlažnost v prostoru poveča, saj svež zrak vsebuje več vlage kot notranji onesnažen zrak


Kako se raven vlage v prostoru zmanjša pri rekuperaciji, če je zunaj velik odstotek vlage?

Rekuperacija zraka je proces vračanja toplega in onesnaženega zraka iz notranjosti prostora nazaj v ogrevalni sistem, ki ga nato filtrirajo in segrejejo, preden ga znova dovajajo v prostor. Medtem ko se zunanji zrak dovaja v prostor, se iz njega odvzame toplota, ki se nato uporablja za segrevanje svežega zraka, ki vstopa v prostor. Ta proces se imenuje rekuperacija toplote.

Pri rekuperaciji zraka lahko pri velikem odstotku vlage v zraku zunaj pride do znižanja ravni vlage v notranjosti prostora na naslednje načine:

 1. Rekuperatorji zraka, ki se uporabljajo v sodobnih sistemi prezračevanja, imajo vgrajene filtre, ki zadržujejo prah, umazanijo in druge delce v zraku, vključno z vlago. Zato se lahko vlaga iz zraka, ki se vrača v prostor, zadrži na filtri, medtem ko se toplota rekuperira.
 2. Z rekuperacijo zraka se doseže tudi večja učinkovitost prezračevanja. Prezračevanje zmanjšuje količino vlage, ki ostaja v zaprtih prostorih, medtem ko se s sistemom rekuperacije zraka doseže boljši nadzor nad vlago v prostoru.

Vendar pa lahko pri velikih odstotkih vlage v zraku zunaj, rekuperacija zraka nekoliko zmanjša raven vlage v prostoru, vendar ne bo mogla v celoti nadomestiti potrebe po izvedbi dodatnih ukrepov za uravnavanje vlažnosti znotraj prostora, kot so uporaba razvlažilcev zraka ali izboljšanje prezračevanja v prostoru.


Kako prezračevanje zniževanje vlago v prostoru?

Prezračevanje pomaga zmanjšati vlago v prostoru na več načinov:

 1. Odstranjuje vlažen zrak: Prezračevanje omogoča, da vlažen zrak iz prostora izgine in se nadomesti z suhim zrakom iz okolice. Če je v prostoru preveč vlažen zrak, lahko to povzroči nabiranje vlage na stenah, stropih in drugih površinah, kar lahko vodi do rasti plesni.
 2. Preprečuje nabiranje vlažnosti: Če prezračujemo redno, preprečujemo, da bi se v prostoru nabirala vlaga. S tem zmanjšamo tveganje za nastanek plesni, saj nimajo pogojev za rast v suhem okolju.
 3. Izboljša cirkulacijo zraka: Prezračevanje pomaga izboljšati cirkulacijo zraka v prostoru, kar pomeni, da se vlažen zrak hitreje premika iz prostora. Če je cirkulacija zraka slaba, se lahko vlaga v zraku kopiči in se naseli na stenah, stropih in drugih površinah.
 4. Zmanjša vlažnost zraka: Če v prostoru uporabljamo pravilno prezračevanje, lahko povečamo količino suhega zraka, ki vstopa v prostor. To lahko poveča vlažnost v prostoru, če je bila prej prenizka. Prekomerno suh zrak lahko povzroči izsušitev kože in sluznic, težave z dihanjem in draženje oči.

V skladu s tem je dobro prezračevanje bistvenega pomena za ohranjanje zdravega in udobnega notranjega okolja v prostoru, saj zmanjšuje vlago, preprečuje rast plesni in izboljšuje kakovost zraka.


Povprečno koliko vode oz. vlage človek dnevno izdiha?

Povprečno človek dnevno izdiha od 1 do 1,5 litra vode v obliki pare skozi dihala. Količina izdihanega zraka in vlage v njem je odvisna od dejavnikov, kot so aktivnost, stopnja dihanja, telesna temperatura in vlažnost zraka, ki ga dihamo.

Ko človek diha, se zrak segreje in nasiči z vlago iz sluznice in pljuč. Ko izdihujemo, se ta vlažen zrak izloči iz telesa. Če je zrak v okolju preveč suh, se bo voda iz sluznice in dihalnih poti izhlapevala hitreje, kar lahko povzroči suhe sluznice in draženje dihalnih poti. Če pa je zrak v okolju preveč vlažen, se lahko vlaga v zraku usede na stene in druge površine v prostoru ter povzroči rast plesni in druge težave.

Zato je pomembno vzdrževati optimalno vlažnost zraka v notranjih prostorih, da bi se izognili škodljivim učinkom preveč suhega ali preveč vlažnega zraka.


Zakaj v stanovanju nastaja vlaga in plesen?

Vlaga in plesen v prostoru nastaja zaradi več razlogov. Nekaj glavnih razlogov je:

 1. Pomanjkanje prezračevanja: Če se v stanovanju ne izvaja dovolj prezračevanja, se lahko vlaga nabira v zraku. To lahko povzroči, da se vlaga usede na stene, strop in tla, kar lahko sčasoma privede do razvoja plesni.
 2. Slaba izolacija: Slaba izolacija lahko povzroči, da se vlaga nabira v stenah in stropu. To se lahko zgodi, kadar ni dovolj izolacijskega materiala ali kadar je izolacija stara in obrabljena.
 3. Puščanje vodovodnih cevi: Puščajoče vodovodne cevi lahko povzročijo vlago in plesen v stanovanju. Če se puščanje ne odpravi, lahko pride do resnejših težav, kot so poplave.
 4. Visoka raven vlage v zraku: V nekaterih primerih se lahko vlaga nabira v zraku zaradi dejavnikov, kot so kuhanje, sušenje perila ali uporaba tuša. Če je raven vlage v zraku previsoka, lahko to povzroči nastanek plesni.
 5. Nepravilna uporaba ogrevanja in hlajenja: Nepravilna uporaba ogrevanja in hlajenja lahko povzroči nabiranje vlage v stanovanju. Na primer, če se klimatska naprava ne vzdržuje pravilno, lahko to povzroči nabiranje vlage v notranjosti.

Da bi preprečili nastanek vlage in plesni v stanovanju, je pomembno redno prezračevati prostore, ohranjati primerno raven vlažnosti, popraviti puščanja vodovodnih cevi in ​​zagotoviti, da se uporabljajo ustrezni načini ogrevanja in hlajenja.


cart