Pogosta vprašanja

Telefon: 070 111 999 ali 070 644 787

E-pošta: info@klemavet.si

Kontakt: tukaj

Povpraševanje: tukaj

  • Kategorija

Ali se zrak suši med premikanjem, ki ga povzroča prezračevanje?

Zrak se med premikanjem zraka, ki ga povzroča prezračevanje, ne suši, saj se med procesom prezračevanja zrak ne segreva ali ohlaja. Vlažnost zraka se lahko spremeni le, če se doda ali odstrani vlaga iz zraka.

Prezračevanje lahko vpliva na relativno vlažnost zraka v prostoru, saj dovaja svež zrak in odvaja onesnažen zrak. Če je zunanji zrak suh, lahko prezračevanje zniža relativno vlažnost v prostoru, saj svež zrak vsebuje manj vlage kot onesnažen zrak, ki ga odvajamo. Če pa je zunanji zrak vlažen, se lahko relativna vlažnost v prostoru poveča, saj svež zrak vsebuje več vlage kot notranji onesnažen zrak


Kako se raven vlage v prostoru zmanjša pri rekuperaciji, če je zunaj velik odstotek vlage?

Rekuperacija zraka je proces vračanja toplega in onesnaženega zraka iz notranjosti prostora nazaj v ogrevalni sistem, ki ga nato filtrirajo in segrejejo, preden ga znova dovajajo v prostor. Medtem ko se zunanji zrak dovaja v prostor, se iz njega odvzame toplota, ki se nato uporablja za segrevanje svežega zraka, ki vstopa v prostor. Ta proces se imenuje rekuperacija toplote.

Pri rekuperaciji zraka lahko pri velikem odstotku vlage v zraku zunaj pride do znižanja ravni vlage v notranjosti prostora na naslednje načine:

  1. Rekuperatorji zraka, ki se uporabljajo v sodobnih sistemi prezračevanja, imajo vgrajene filtre, ki zadržujejo prah, umazanijo in druge delce v zraku, vključno z vlago. Zato se lahko vlaga iz zraka, ki se vrača v prostor, zadrži na filtri, medtem ko se toplota rekuperira.
  2. Z rekuperacijo zraka se doseže tudi večja učinkovitost prezračevanja. Prezračevanje zmanjšuje količino vlage, ki ostaja v zaprtih prostorih, medtem ko se s sistemom rekuperacije zraka doseže boljši nadzor nad vlago v prostoru.

Vendar pa lahko pri velikih odstotkih vlage v zraku zunaj, rekuperacija zraka nekoliko zmanjša raven vlage v prostoru, vendar ne bo mogla v celoti nadomestiti potrebe po izvedbi dodatnih ukrepov za uravnavanje vlažnosti znotraj prostora, kot so uporaba razvlažilcev zraka ali izboljšanje prezračevanja v prostoru.


Kako prezračevanje zniževanje vlago v prostoru?

Prezračevanje pomaga zmanjšati vlago v prostoru na več načinov:

  1. Odstranjuje vlažen zrak: Prezračevanje omogoča, da vlažen zrak iz prostora izgine in se nadomesti z suhim zrakom iz okolice. Če je v prostoru preveč vlažen zrak, lahko to povzroči nabiranje vlage na stenah, stropih in drugih površinah, kar lahko vodi do rasti plesni.
  2. Preprečuje nabiranje vlažnosti: Če prezračujemo redno, preprečujemo, da bi se v prostoru nabirala vlaga. S tem zmanjšamo tveganje za nastanek plesni, saj nimajo pogojev za rast v suhem okolju.
  3. Izboljša cirkulacijo zraka: Prezračevanje pomaga izboljšati cirkulacijo zraka v prostoru, kar pomeni, da se vlažen zrak hitreje premika iz prostora. Če je cirkulacija zraka slaba, se lahko vlaga v zraku kopiči in se naseli na stenah, stropih in drugih površinah.
  4. Zmanjša vlažnost zraka: Če v prostoru uporabljamo pravilno prezračevanje, lahko povečamo količino suhega zraka, ki vstopa v prostor. To lahko poveča vlažnost v prostoru, če je bila prej prenizka. Prekomerno suh zrak lahko povzroči izsušitev kože in sluznic, težave z dihanjem in draženje oči.

V skladu s tem je dobro prezračevanje bistvenega pomena za ohranjanje zdravega in udobnega notranjega okolja v prostoru, saj zmanjšuje vlago, preprečuje rast plesni in izboljšuje kakovost zraka.


cart