Pogosta vprašanja

Telefon: 070 111 999 ali 070 644 787

E-pošta: info@klemavet.si

Kontakt: tukaj

Povpraševanje: tukaj

  • Kategorija

Ali se zrak suši med premikanjem, ki ga povzroča prezračevanje?

Zrak se med premikanjem zraka, ki ga povzroča prezračevanje, ne suši, saj se med procesom prezračevanja zrak ne segreva ali ohlaja. Vlažnost zraka se lahko spremeni le, če se doda ali odstrani vlaga iz zraka.

Prezračevanje lahko vpliva na relativno vlažnost zraka v prostoru, saj dovaja svež zrak in odvaja onesnažen zrak. Če je zunanji zrak suh, lahko prezračevanje zniža relativno vlažnost v prostoru, saj svež zrak vsebuje manj vlage kot onesnažen zrak, ki ga odvajamo. Če pa je zunanji zrak vlažen, se lahko relativna vlažnost v prostoru poveča, saj svež zrak vsebuje več vlage kot notranji onesnažen zrak


Kako prezračevanje zniževanje vlago v prostoru?

Prezračevanje pomaga zmanjšati vlago v prostoru na več načinov:

  1. Odstranjuje vlažen zrak: Prezračevanje omogoča, da vlažen zrak iz prostora izgine in se nadomesti z suhim zrakom iz okolice. Če je v prostoru preveč vlažen zrak, lahko to povzroči nabiranje vlage na stenah, stropih in drugih površinah, kar lahko vodi do rasti plesni.
  2. Preprečuje nabiranje vlažnosti: Če prezračujemo redno, preprečujemo, da bi se v prostoru nabirala vlaga. S tem zmanjšamo tveganje za nastanek plesni, saj nimajo pogojev za rast v suhem okolju.
  3. Izboljša cirkulacijo zraka: Prezračevanje pomaga izboljšati cirkulacijo zraka v prostoru, kar pomeni, da se vlažen zrak hitreje premika iz prostora. Če je cirkulacija zraka slaba, se lahko vlaga v zraku kopiči in se naseli na stenah, stropih in drugih površinah.
  4. Zmanjša vlažnost zraka: Če v prostoru uporabljamo pravilno prezračevanje, lahko povečamo količino suhega zraka, ki vstopa v prostor. To lahko poveča vlažnost v prostoru, če je bila prej prenizka. Prekomerno suh zrak lahko povzroči izsušitev kože in sluznic, težave z dihanjem in draženje oči.

V skladu s tem je dobro prezračevanje bistvenega pomena za ohranjanje zdravega in udobnega notranjega okolja v prostoru, saj zmanjšuje vlago, preprečuje rast plesni in izboljšuje kakovost zraka.


cart