Pogosta vprašanja

Telefon: 070 111 999 ali 070 644 787

E-pošta: info@klemavet.si

Kontakt: tukaj

Povpraševanje: tukaj

  • Kategorija

Kako prezračevanje zniževanje vlago v prostoru?

Prezračevanje pomaga zmanjšati vlago v prostoru na več načinov:

  1. Odstranjuje vlažen zrak: Prezračevanje omogoča, da vlažen zrak iz prostora izgine in se nadomesti z suhim zrakom iz okolice. Če je v prostoru preveč vlažen zrak, lahko to povzroči nabiranje vlage na stenah, stropih in drugih površinah, kar lahko vodi do rasti plesni.
  2. Preprečuje nabiranje vlažnosti: Če prezračujemo redno, preprečujemo, da bi se v prostoru nabirala vlaga. S tem zmanjšamo tveganje za nastanek plesni, saj nimajo pogojev za rast v suhem okolju.
  3. Izboljša cirkulacijo zraka: Prezračevanje pomaga izboljšati cirkulacijo zraka v prostoru, kar pomeni, da se vlažen zrak hitreje premika iz prostora. Če je cirkulacija zraka slaba, se lahko vlaga v zraku kopiči in se naseli na stenah, stropih in drugih površinah.
  4. Zmanjša vlažnost zraka: Če v prostoru uporabljamo pravilno prezračevanje, lahko povečamo količino suhega zraka, ki vstopa v prostor. To lahko poveča vlažnost v prostoru, če je bila prej prenizka. Prekomerno suh zrak lahko povzroči izsušitev kože in sluznic, težave z dihanjem in draženje oči.

V skladu s tem je dobro prezračevanje bistvenega pomena za ohranjanje zdravega in udobnega notranjega okolja v prostoru, saj zmanjšuje vlago, preprečuje rast plesni in izboljšuje kakovost zraka.


Povprečno koliko vode oz. vlage človek dnevno izdiha?

Povprečno človek dnevno izdiha od 1 do 1,5 litra vode v obliki pare skozi dihala. Količina izdihanega zraka in vlage v njem je odvisna od dejavnikov, kot so aktivnost, stopnja dihanja, telesna temperatura in vlažnost zraka, ki ga dihamo.

Ko človek diha, se zrak segreje in nasiči z vlago iz sluznice in pljuč. Ko izdihujemo, se ta vlažen zrak izloči iz telesa. Če je zrak v okolju preveč suh, se bo voda iz sluznice in dihalnih poti izhlapevala hitreje, kar lahko povzroči suhe sluznice in draženje dihalnih poti. Če pa je zrak v okolju preveč vlažen, se lahko vlaga v zraku usede na stene in druge površine v prostoru ter povzroči rast plesni in druge težave.

Zato je pomembno vzdrževati optimalno vlažnost zraka v notranjih prostorih, da bi se izognili škodljivim učinkom preveč suhega ali preveč vlažnega zraka.


Zakaj v stanovanju nastaja vlaga in plesen?

Vlaga in plesen v prostoru nastaja zaradi več razlogov. Nekaj glavnih razlogov je:

  1. Pomanjkanje prezračevanja: Če se v stanovanju ne izvaja dovolj prezračevanja, se lahko vlaga nabira v zraku. To lahko povzroči, da se vlaga usede na stene, strop in tla, kar lahko sčasoma privede do razvoja plesni.
  2. Slaba izolacija: Slaba izolacija lahko povzroči, da se vlaga nabira v stenah in stropu. To se lahko zgodi, kadar ni dovolj izolacijskega materiala ali kadar je izolacija stara in obrabljena.
  3. Puščanje vodovodnih cevi: Puščajoče vodovodne cevi lahko povzročijo vlago in plesen v stanovanju. Če se puščanje ne odpravi, lahko pride do resnejših težav, kot so poplave.
  4. Visoka raven vlage v zraku: V nekaterih primerih se lahko vlaga nabira v zraku zaradi dejavnikov, kot so kuhanje, sušenje perila ali uporaba tuša. Če je raven vlage v zraku previsoka, lahko to povzroči nastanek plesni.
  5. Nepravilna uporaba ogrevanja in hlajenja: Nepravilna uporaba ogrevanja in hlajenja lahko povzroči nabiranje vlage v stanovanju. Na primer, če se klimatska naprava ne vzdržuje pravilno, lahko to povzroči nabiranje vlage v notranjosti.

Da bi preprečili nastanek vlage in plesni v stanovanju, je pomembno redno prezračevati prostore, ohranjati primerno raven vlažnosti, popraviti puščanja vodovodnih cevi in ​​zagotoviti, da se uporabljajo ustrezni načini ogrevanja in hlajenja.


cart