Pogosta vprašanja

Kako se raven vlage v prostoru zmanjša pri rekuperaciji, če je zunaj velik odstotek vlage?

Rekuperacija zraka je proces vračanja toplega in onesnaženega zraka iz notranjosti prostora nazaj v ogrevalni sistem, ki ga nato filtrirajo in segrejejo, preden ga znova dovajajo v prostor. Medtem ko se zunanji zrak dovaja v prostor, se iz njega odvzame toplota, ki se nato uporablja za segrevanje svežega zraka, ki vstopa v prostor. Ta proces se imenuje rekuperacija toplote.

Pri rekuperaciji zraka lahko pri velikem odstotku vlage v zraku zunaj pride do znižanja ravni vlage v notranjosti prostora na naslednje načine:

  1. Rekuperatorji zraka, ki se uporabljajo v sodobnih sistemi prezračevanja, imajo vgrajene filtre, ki zadržujejo prah, umazanijo in druge delce v zraku, vključno z vlago. Zato se lahko vlaga iz zraka, ki se vrača v prostor, zadrži na filtri, medtem ko se toplota rekuperira.
  2. Z rekuperacijo zraka se doseže tudi večja učinkovitost prezračevanja. Prezračevanje zmanjšuje količino vlage, ki ostaja v zaprtih prostorih, medtem ko se s sistemom rekuperacije zraka doseže boljši nadzor nad vlago v prostoru.

Vendar pa lahko pri velikih odstotkih vlage v zraku zunaj, rekuperacija zraka nekoliko zmanjša raven vlage v prostoru, vendar ne bo mogla v celoti nadomestiti potrebe po izvedbi dodatnih ukrepov za uravnavanje vlažnosti znotraj prostora, kot so uporaba razvlažilcev zraka ali izboljšanje prezračevanja v prostoru.


cart